BIOFILM
Biofilm i Flakavatn. Foto: Dag Klaveness
Mikrobiologisk dynamitt?  Oslo, 2. november 2012.
  
Tid og sted:   Fredag 2. november, kl 09-16 i Georg Sverdrups hus, Blindern, Universitetet i Oslo
Påmelding:  Konferansen krever påmelding og prisen er for lunsj og forfriskninger kr 300,- (200.- for medlemmer og 50,- for studentmedlemmer, begrenset med studentplasser).
Arrangør: Norsk Biologforening (BIO) i samarbeid med Realfagsbiblioteket og Seminaret i vitenskapsteori. Konferansen er også denne gang en del av Realfagsbibliotekets satsing på ”science debate og realfag i norsk offentlighet” som er støttet av Fritt ord.

Program

09:00 – 09:30 Registrering  

09:30 – 09:40 Velkommen ved BIOs leder Kirsten Borse Haraldsen og åpning ved Trond Schumacher. Instituttleder, Biologisk institutt, UiO.

 

Del  1: Fra enkeltceller til kommunikasjon i mikrobiologiske samfunn

9.40 -  10:10 Bakterienes hemmelige liv. Seniorforsker Live L. Nesse, Veterinærinstituttet.  

10:10 – 10:40 Bakteriesex, DNA og human biofilm. Forsker Ole Herman Ambur, Oslo universitetssykehus

10:40 – 11:10 Streptococcal fratricide - a mechanism that promotes exchange of homologous DNA in a multispecies environment. Professor Sigve Håvarstein, Universitetet for miljø- og biovitenskap 

11:10- 11:30 Kaffe/frukt 

 

Del 2: Fra laboratoriet og ut i naturen

11:30 – 12:00 Biofilm og skader på sprøytebetong. Per Hagelia, Tunnell og betong-seksjonen, Vegdirektoratet 

12:00 – 12:30 Biofilm i matindustrien.  Forsker Trond Møretrø, Nofima  

12:30 – 13:00 Biofilmen ut av skapet. Bli med fra vannrør og ut i naturen. Kolbjørn Mohn Jenssen, Biolog Mycoteam. 

13:00 – 13:30 Lunsj  

13.30 – 14.00 Utdeling av Bonnevieprisen


Del 3: Guest Speaker, Roberto Kolter 

14:00 - 14:15 Kaffe og trailer i foajeen

14:15 – 15:00 A Microbial Perspective of Life on Earth! Roberto Kolter, professor of Microbiology, Harvard Medical School.

15:00 - 15:20 Spørsmål fra salen og oppsummering ved Dag O. Hessen, UiO

15.20 – 16.30 Mingling og fingermat i Vilhelm Bjerknes hus i etterkant av foredraget

10:55 – 11:25 Kaffe/frukt