Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om dyr
 Rydde salamanderdammer?
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

joakim
Deltaker

7 Innlegg

Skrevet - 19/04/2017 :  13:44:33  Vis profil Send joakim a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei!

Jeg har blitt en slags forpakter av flere salamanderdammer med det jeg tror er småsalamandere. Dammene ligger på nabotomta som er regulert som friareal, men de hører på en måte til huset som jeg leier. Stedet er Son, Vestby.

De som eier huset fortalte meg at dammene har begynt å gro igjen, at før var de helt åpne, og håpet at jeg kunne rydde bort vegetasjonen. Det er mye mose i kantene, og noen små bjørketrær som har begynt å etablere seg.

Det jeg lurer på er for det første om det er en god idé å rydde dammene for mose og trær? Og hvis det er det, når er et godt tidspunkt å gjøre det på? Er det noe spesielt jeg bør tenke på?

Tenker for eksempel at jeg kan forstyrre noen viktige biologiske prosesser på en eller annen måte, f.eks. yngling.

Her er noen bilder av dammene:
http://cl.ly/0I0N0q1C0L1U
http://cl.ly/1Z15022R1z08
http://cl.ly/45391S1w3X2d
http://cl.ly/0A3z35343w1D

Bonusspørsmål 1: Det er noen som har slengt murstein og gammel takstein i noen av dammene. Burde de fjernes? Hvem vet, kanskje det er bra gjemmesteder for salamanderne? :)

Bonusspørsmål 2: Jeg har en hund som er veldig glad i å legge seg ned i dammene. Er det uheldig for salamanderne?

trachypachus
Biolog

2905 Posts

Skrevet - 19/04/2017 :  15:31:58  Vis profil  Besøk trachypachuss hjemmeside Send trachypachus a Private Message  Svar med kopi av melding
I den type dammer er det mest sannsynlig småsalamander. Jeg ser ingen grunn til å skulle fjerne noe vegetasjon i dammene, men murstein og takstein er det sikkert bare positivt at blir tatt ut av dammene.

Stefan

Redigert av - trachypachus den 19/04/2017 15:32:23
Gå til toppen av siden

joakim
Deltaker

7 Posts

Skrevet - 19/04/2017 :  16:04:13  Vis profil Send joakim a Private Message  Svar med kopi av melding
Takk for raskt svar! Eierne har egentlig bedt meg om å fjerne mose og trær fra dammene (de vil at det skal se ut som det gjorde før), så jeg må nesten gjøre det, med mindre jeg kan si at salamanderne tar skade av det.

Kan det skje hvis jeg røsker ut all mosen? Jeg vet veldig lite om salamandere, så vil bare forsikre meg om at jeg ikke gjør noe galt.

Har lest et sted at gjengroing av dammer ødelegger for salamandere. Så ille er det vel ikke i disse dammene, men også jeg kan huske at det var mye mindre mose før. Uansett vil det vel fortsette å gro igjen hvis man ikke fjerner mosen?

Er det i det hele tatt noen salamandere i dammene nå? Det er vel først når det er varmere i været at de oppsøker dammene for å yngle?

Mange spørsmål fra en uvitende nysgjerrigper! Setter pris på alle svar jeg kan få :)
Gå til toppen av siden

trachypachus
Biolog

2905 Posts

Skrevet - 19/04/2017 :  22:47:47  Vis profil  Besøk trachypachuss hjemmeside Send trachypachus a Private Message  Svar med kopi av melding
Dette er dammer på svaberg - ingen grunn til at de skal vokse igjen med det første. At det kommer litt mose i og rundt dammene er noe helt annet enn at dammene vokser igjen. Så jeg ser ingen god grunn til å fjerne mosen.
Skjønner ikke den trangen som mange mennesker har til å endre på naturen rundt seg, og det er svært sjelden at slike endringer har noe positivt ved seg.
Salamanderne kommer frem fra vinterdvalen nå og oppsøker dammene.

Stefan
Gå til toppen av siden

joakim
Deltaker

7 Posts

Skrevet - 20/04/2017 :  00:09:58  Vis profil Send joakim a Private Message  Svar med kopi av melding
Er hjertens enig i det du sier om folks behov for å endre naturen rundt seg. Tror det sier mye om hvordan vi har mistet kontakten med naturen, eller tror vi er hevet over den.

I dette tilfellet er det nok kun av nostalgiske grunner. Resten av tomta er en frodig jungel, så de kan ihvertfall ikke anklages for å være naturfientlige :)

Men jeg må si det er pussig at det vokser bjørketrær i salamanderdammene, når jeg ser på gamle bilder at hele knausen var ribbet for vegetasjon. Det er i det hele tatt mye frodigere her nå enn på gamle bilder. Vet ikke om de var flittigere til å holde vegetasjonen nede før, eller om vekstene gror mere nå.

Takk igjen for svar! Tror jeg nøyer meg med å ta bjørkene før de blir for store, for jeg tror ingen ønsker å se en skog i salamanderdammene..
Gå til toppen av siden

mhage
Biolog

300 Posts

Skrevet - 21/04/2017 :  13:32:42  Vis profil Send mhage a Private Message  Svar med kopi av melding
Vil bare si meg enig i det Stefan skriver at det ikke er noe poeng i fjerne vegetasjonen. Kanskje tvert i mot. Eventuelle salamandere har nok mer nytte av at det er en matte av mose over deler av dammen (skjul, skygge) enn de har av at mosen fjernes.

Dersom eierne skulle kreve at vegetasjonen fjernes ville jeg ventet til høsten (september/oktober). Da er du sikker på at årets salamanderyngel har krøpet på land.

MH
Gå til toppen av siden

joakim
Deltaker

7 Posts

Skrevet - 21/04/2017 :  14:09:49  Vis profil Send joakim a Private Message  Svar med kopi av melding
Glad for at jeg spurte her, nå kan jeg si til eierne at mosen er bra for salamanderne, og da lar de det helt sikkert ligge (i dobbel forstand). Takk også til deg for svar!
Gå til toppen av siden

soryu
Aktiv deltaker

1765 Posts

Skrevet - 02/05/2017 :  11:49:17  Vis profil Send soryu a Private Message  Svar med kopi av melding
Nå er jo ale gytedammer for salamandre fredet så du kan jo bare si det som det er til huseier?
Gå til toppen av siden

joakim
Deltaker

7 Posts

Skrevet - 02/05/2017 :  17:30:35  Vis profil Send joakim a Private Message  Svar med kopi av melding
Godt poeng!

Faktisk har tomta som dammene er på nettopp blitt overdratt til noen som jeg vet ønsker å bygge seg bolig her. Åsen har Sons flotteste utsikt, så jeg kan forstå fristelsen. Men heldigvis er det regulert til friareal, og fredede gytedammer burde vel være en effektiv stopper for eventuelle byggeplaner. Den lille åsen med salamanderdammene har også lokalhistorisk betydning og besøkes ofte av skoleklasser. Men forundrer meg ikke om de allikevel skulle prøve seg!

Får bare håpe at gytedammer for småsalamandere forblir fredet også i framtiden..

Ellers fant jeg svar på spørsmålet om hunden som liker å bade i dammene, på nettsiden til Sørmarkas Venner:
"At en hund noen ganger bader i en slik dam skal normalt ikke by på problemer for amfibier"

Den siden hadde ellers noen interessante betraktninger om vedlikehold av salamanderdammer som kanskje ikke alle er like enig i:
http://www.xn--srmarkas-venner-5tb.no/salamanderen.html

Redigert av - joakim den 02/05/2017 17:47:23
Gå til toppen av siden

steinn
Aktiv deltaker956 Posts

Skrevet - 03/05/2017 :  13:33:03  Vis profil Send steinn a Private Message  Svar med kopi av melding
Er dette dammene oppe i Klepperveien? Jeg har registrert småsalamandere der. Ta kontakt med meg på rådhuset i Vestby hvis du har noen spørsmål.

EDIT! Hmmm! Jeg ser på flyfoto at det er noen små dammer litt lenger nord, også i samme vei. Mest sannsynlig de ved nr. 7? Avstand ned til sjøen og plassering/orientering av bygninger ser ut til å stemme.


http://artskart.artsdatabanken.no/FaneObjektInfo.aspx


Redigert av - steinn den 03/05/2017 13:46:03
Gå til toppen av siden

joakim
Deltaker

7 Posts

Skrevet - 03/05/2017 :  17:41:02  Vis profil Send joakim a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei! Det stemmer at det er dammene foran nummer 7, på Feieråsen.

Hyggelig at du svarte på innlegget! Har fått høre at kommunen har en ansatt som jobber med kartlegging av arter, og tenkt at deg må jeg få kontakt med. Sender en privat melding.
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,23 sekunder. Snitz Forums 2000