Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om andre naturfag
 oppvarming/smelting av plast
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

Moss
Deltaker

5 Innlegg

Skrevet - 16/11/2017 :  13:22:07  Vis profil Send Moss a Private Message  Svar med kopi av melding
hei biologer og andre realister som eventuelt er innom !!

jeg eksperimenterer litt med å forme plast om dagen. har prøvd litt med kokende olje, men skal nå modifisere en brødrister og heller prøve å "tørrsmelte". jeg jobber med søppel og gjenbruksmaterialer, så det er ikke alltid så lett å si hva man har funnet, men vi kan vel for enkelhets skyld si at det handler om PE-HD, PP og PET.

spørsmål:
1. jeg har forstått det som om disse plastene er greie for menneskelig kontakt, men kan en varmebehandling få frem stoffer i plasten som er skadelige ? hva hvis plasten blir svidd ?

2. hvilke avgasser kan jeg regne med, og vil de være avhengige av temperatur? kan jeg unngå dette ved å varmebehandle korrekt ift plasttype?

3. (bonus) jeg har sett et eksempel på et kar med alger som spiser co2, dette var ved en betongfabrikk. kunne et sånt system blitt brukt i denne forbindelsen ?

4. (bonus,ekstrapoeng,julegavemuligheter) kan noen forklare / vise tegninger av hvordan et sånt rensesystem virker ..?! er det lett å trekke luft gjennom vann? for meg virker det litt vannskelig, men jeg har ikke prøvd det ut .

krysser fingre og tær for et svar på denne ! jeg har sendt mail til grønt punkt og blitt videreformidlet meg hit og dit, tror jeg er inne i en dårlig svar-på-mail-stim ..

vennlige hilsner anders

Limnoan
Biolog10037 Posts

Skrevet - 16/11/2017 :  15:37:16  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Svidd plastikk er ikke helsebringende! Hvilke stoffer som oppstår avhenger av hva som brenner. Jeg vil anta at de rene hydrokarbonene PE og PP for eksempel brenner forholdsvis rent til CO2 og vann.
PVC avgir HCl, og sansynligvis dioksiner og annet snadder. Nitrogenholdige plaster, som polyuretan kan avgi cyanid. Bare for å ha nevnt det jeg kommer på i farten.

Om du kun varmer plasten til omkring smeltepunktet skulle det være trygt nok. Har du normal luktesans, er nesa en god gassdetktor. Husk bare at den "slår seg av" etter en tid...

Resirkulering av plast har en bevegelse på YouTube. Her er et tilfeldig eksempel:
https://www.youtube.com/watch?v=VdUkOjIP0Ok
Hvis du nøster videre på det emnet vil du også finne enklere metoder. En kan for eksempel smelte plast i stekeovn.

CO2-fangst er vel lite aktuelt ved resirkulering av plast. Karbonet er alt bundet i plasten, så lenge den ikke brenner eller råtner.

På den annen side, det pågår arbeid med å produsere plast basert på plantemateriale, altså basert på CO2 og sollys.
Se:
https://no.wikipedia.org/wiki/Bioplast
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioplastic

For å fange CO2 med alger, trenger du lys i tillegg. Det finner flere patenter for å sikre at algene får nødvendig lys. Se:
https://en.wikipedia.org/wiki/Photobioreactor

Et poeng er at algene vil skygge for seg selv, så en dam for dyrking av alger bør ikke være for dyp. Tilsvarende med et kar.

Til "hjemmebruk" ville jeg satset på planter. De kommer med vannsystem og lysfangere ferdig installert. Tilsett kun vann, eventuelt litt gjødsel og omsorg

AA
Gå til toppen av siden

Moss
Deltaker

5 Posts

Skrevet - 17/11/2017 :  21:01:21  Vis profil Send Moss a Private Message  Svar med kopi av melding
tusen takk for svaret @Limnoan , jeg er imponert og takknemlig !
Mye bra og inspirerende greier på YouTube altså, fatter ikke hvordan jeg konsekvent glemmer bort den ressursen ..

Håper jeg får sendt deg en presang i posten innen neste jul !
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,08 sekunder. Snitz Forums 2000