Verdens rareste dyr
144 sider
Anmeldt av Eirin Bruholt
Er det én bok du skal unne de yngste til jul, så er det Verdens rareste dyr av Benedicte Garmann-Aarhus. Debutboken til Benedicte er både morsom, interessant og tankevekkende, for voksne og for barn. Du blir kjent med 25 arter som lever de merkeligste liv som du sannsynligvis aldri har tenkt over før. Perfekt å lese alene, men enda bedre å lese sammen.
Som biolog har jeg vært borti mange rare, stygge, søte og skumle dyr, og jeg kan all verdens av rare fakta. Til tross for det var det flere ganger at jeg hevet øyenbrynene og lo litt av de merkelige og morsomme faktaene som kom frem i denne boka. Vet du hvordan du skal gå frem for å hilse på en treskonebb? Nei? Det visste ikke jeg heller, før denne boka!
Det er lenge siden jeg har lest en barnebok ment for 6 år og oppover, men noe jeg bet meg veldig merke i er hvordan forfatter tar denne unge målgruppen på alvor. Hun overforenkler ikke informasjonen, og er flink på å fremheve og forklare vanskelige ord som kan være nytt i barnas vokabular: «Korallrev/koraller: Undersjøisk skog som er bygget opp av restene fra døde koralldyr. Anemoner er et eksempel på et koralldyr. » I tillegg er forfatter flink på å bruke andre beskrivelser av størrelser, som gir langt mer mening for barn: «Hjelmen er helt tett og kan veie like mye som en honningmelon». Selvom jeg er voksen gir slike billedlige beskrivelser liv til faktaen og jeg ser for meg at jeg holder en honningmelon, og blir mektig imponert over at et dyr faktisk ha denne vekta på hodet sitt.
Boka er fylt med fargerike og store bilder av alle dyrene, og det er lett å få med seg hvordan alle artene ser ut. Noen av beskrivelsene av dyrene blir skildret fra dyrerikets egne tanker: «Hei, dette er Maren Meitemark, og jeg har lyst til å klage på naboen min, stjernemoldvarpen», mens andre har en mystisk fortelling over seg: «Det er natt i tropeskogen i Peru. Bladene rasler mykt, og insektene synger stille. Det virker som verden har falt til ro for natten. Plutselig bryter lyden av gråt gjennom stillheten.» Dette gir en herlig dynamikk i boka, og gjør den rett og slett enda vanskeligere å legge fra seg.
Boka er delt opp i fem ulike deler innenfor dyreriket; pattedyr, reptiler, amfibier, fisk og fugler, med fem arter i hver av delene. Og hver del blir merkeligere enn den forrige. Forfatter er god på å trekke frem det barn vil synes er veldig rart og spennende (men også voksne, selvsagt), og fange leseren i denne mystiske dyreverdenen full av dyr du sjeldent ofrer en tanke.
«Hvis du kjenner forsiktig på øyelokkene dine, så kjenner du at øynene dine er runde, som to sprettballer. Slik er ikke øynene til tønneøyefisken. De er formet som to tomme doruller.»
I tillegg til å fascinere oss med vidunderlige fakta er Garmann-Aarhus flink til å formidle hvor viktige dyrene er. Bevaring av biologisk mangfold er en svært viktig og kompleks sak som kan være vanskelig å formidle til barn, men her er forfatteren god til å holde det kortfattet og forståelig. Hver art har et lite skriv om hvordan menneskelig aktivitet påvirker leveområdene eller matfatet deres, men også om hvordan det finnes mennesker som prøver å beskytte dem etter at de nesten forsvant. Dette er uvurderlig lærdom for unge barn, som en dag skal ha stemmerett, sitte på stortinget og i bystyrer, og bestemme hvordan vi skal behandle naturen vår.
Benedicte Garmann-Aarhus har skrevet en fenomenal debutbok, som bør befinne seg under alles juletrær denne jula. Eller til alle de kommende bursdagene i 2024. Dette er en bok som vil gi glede, kunnskap og forståelse. Og virkelig, hvilken gave er vel bedre enn det?
Eirin Bruholt
Biolog